Żona donisła że jej coś stuka w "kole". I o dziwo faktycznie coś stukało.
Odkręciłem prawe przednie koło i okazało się, że pękła sprężyna w dolnym mocowaniu amortyzatora. Odpadło dokładnie pół zwoju. Trochę to dla mnie dziwne bo auto ma 3 lata z kawałkiem i przejechane <30 kkm. Wcześniej nigdy to mi sie nie stało, dlatego moje pytania:
1. Czy można jeździć z takim uszkodzeniem?
2. Czy wymienia się pojedynczą sprężynę czy też muszę obie z przodu
3. Czy jest sens zwracanie się do ASO i liczenie na gest dobrej woli (wszystkie przeglądu u nich).
Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.
Jeżeli kupisz taką samą jak posiadasz (oznaczenie plus kropki) to jedną wymień w przeciwnym wypadku obie jednakowego producenta.
Zamieszczone przez piociel
3. Czy jest sens zwracanie się do ASO i liczenie na gest dobrej woli (wszystkie przeglądu u nich).
Tak, ponieważ to dziwne że pękła w tak młodym aucie o tak niskim przebiegu a zwłaszcza z przodu. Gdyby to był tył to śpiewka "przeładowałeś Pan auto to pękło ze zmęczenia". Dłuższa jazda może uszkodzić kolumnę, złe spasowanie nowej sprężyny.
zaleca sie wymianę obu sprężyn, one pracują (siadają) i jak wstawisz nową, nawet o takim samym oznaczeniu jak pisze micrusec, to auto może stać krzywo.
btw, ciekawe czemu pękła, łożysko amortyzatora uszkodzone ?
Po przekroju w uszkodzonym miejscu wydaje mi się, że powodem była wada materiałowa. Nawet nie chce myśleć czy łożysko jest uszkodzone. Dzisiaj pojade do ASO i spróbuje namówić ich na gest dobrej woli. Pewnie dupa z tego wyjdzie ale nie mam nic do stracenia
[ Dodano: Pon 04 Maj, 15 08:43 ]
Jestem po wizycie w ASO. I jak zawsze u Skody zostałem spuszczony na drzewo. O gest dobrej woli można się obiegać w przypadku gdy część jest droższa od 250 zł. Sprężyna kosztuje 240 zł z wymianą po rabatach 450 zł. Grzecznie się pożegnałem i tylko utwierdziłem w przekonaniu, że od nich to nigdy pomocnej ręki nie dostane.
Koszt nie wielki, ale dlatego m.in. nie kupiłem OIII.
Załączam zdjęcie uszkodzonej sprężyny.
Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Problem z tym, że tego kawałka już nie ma. Tak był tam wżer, czyli sprężyna musiała być już dawno pęknięta a czas zrobił swoje. Czyli wada materiałowa, jednak nie mam teraz czasu na "kopanie się z koniem". Sprężyna wymieniona. Łącznie 170 zł.
Komentarz